Calendari lunar

La lluna i l’agricultura La lluna i les seves fases tenen una gran influència sobre l’aigua, els animals i les plantes de la Terra. Des de sempre, alguns agricultors han adaptat les feines del camp a les diferents fases lunars, ja que condicionen el creixement dels vegetals, el desenvolupament de les plagues i malalties o la floració i fructificació de les plantes cultivades. Des del RuralCat volem oferir-te una finestra al calendari lunar agrícola, com a eina orientativa a l’hora de prendre decisions sobre com i quan dur a terme alguna de les principals labors agràries. 
 
 La lluna plena és el període més propici per a fer la collita, voltejar el compost o plantar plantes de fruit. Si volem aturar el vigor d’un arbre, o accelerar la fructificació, és un bon moment per a podar.
 
Durant els dies amb lluna decreixent o minvant és un moment adequat per a trasplantar o per eliminar insectes. També és propici per a plantar arrels i tubercles (raves, remolatxes o patates).
 
 És aconsellable podar sota lluna decreixent, ja que la sàvia es troba més concentrada a les fulles. En general, les tasques realitzades amb lluna plena o al quart minvant, afavoreixen la producció de fruita, en contra del creixement vegetatiu. La lluna nova és un bon moment per dur a terme tasques com plantar, adobar o per lluitar contra les males herbes. També és un moment idoni per a podar arbres petits, ja que s’afavorirà el desenvolupament vegetatiu, adequat pel seu creixement.
 
La lluna creixent comporta una estimulació de les plantes amb gran creixement vegetatiu, a més de ser molt propensa per la fertilitat, pel que resulta ser el millor moment per a sembrar les plantes que creixen en altura i donen fruits, com els tomàquets, els pèsols o les mongetes. Com a regla general. És recomanable realitzar la sembra de totes les plantes en fase de lluna creixent (preferentment dos o tres dies abans de la lluna plena) a excepció d’aquelles que puguin espigar prematurament, com és el cas de l’enciam, que s’haurien de sembrar amb lluna decreixent.