Receptes‎ > ‎

Carpaccio de tomàquet amb oli de tòfona

 

Recepta de Secocina.com

https://www.facebook.com/pages/Secocina/

 

Carpaccio de tomàquet amb oli de tòfona

 

Quan tens una bona tomàquet , cal tractar-lo com es mereix. Una recepta en què tingui protagonisme absolut, com aquest carpaccio de tomàquet, és el de menys. O és la base per amb pocs ingredients i poc temps aconseguir un plat dels de posar els ulls en blanc. El tomàquet rosa que vaig utilitzar és magnífic per a aquest plat: molt carnós i amb poques llavors, sembla filet! Així que no, no he acabat amb el tomàquet, aquí segueixo, gairebé obsessionada amb el tema i aquest estiu hi haurà més receptes i posts dedicats al tomàquet i les seves receptes.

 

Els alls mig fregits i l'aroma de la tòfona sintonitzen de meravella amb el tomàquet. Sabor umami al bèstia i també analogia gustativa amb el carpaccio original i carnívor. Una analogia indirecta d'una espècie que m'encanta, perquè no sap a carn però et fa pensar en ella. És el que m'agrada d'aquesta recepta: senzilla, amb bons ingredients i un sabor que commou i promou associacions gastronòmic-mentals divertides. Almenys als malalts de gastronomia com jo ... De totes maneres, l'associació no és una mera "comedura de coco", ja que, com us vaig explicar aquí , els tomàquets són rics àcid glutàmic i aromes sulfurosos, casualment més abundants en la carn que en les verdures. Ja veieu, malgrat el que pogués semblar, en aquest món encara queden algunes coses que tenen sentit.

 

S'ha parlat molt darrerament de l'oli de tòfona: que si s'abusa, que si és sintètic ... El que jo tinc és oli d'oliva verge extra, espanyol, amb tòfona blanca i res més, o almenys això diuen els ingredients. Té un tros de tòfona dins (jo la veig una mica negre, però bé) i fa olor fenomenal. A mi m'agrada i prou.

 

La recepta

Dificultat: cap | 10 minuts [actiu: 10 minuts]

 

Ingredients

[Quatre persones] 
500 g de tomàquet • 4 cs d'oli de tòfona • 2 grans d'all • 1 cs d'oli d'oliva verge extra • cibulet picat • flor de sal

 

[Una persona] 
125 g de tomàquet • 1 cs d'oli de tòfona • 1/2 gra d'all • 1 ct d'oli d'oliva verge extra • cibulet picat • flor de sal

 

Elaboració del carpaccio de tomàquet amb oli de tòfona

 

Tenir el tomàquet a temperatura ambient. Pelar amb un ganivet ben esmolat sense escaldar prèviament. Tallar a rodanxes el més fines que es pugui i posar-les en una plata o en els plats directament.

 

Picar molt finament l'all i posar-lo al foc amb la cullerada d'oli normal. Apartar quan comenci a crepitar. Escórrer i barrejar amb l'oli de tòfona.

Amanir els tomàquets amb la barreja d'oli i all. Condimentar amb la sal i amb el cibulet picat.Servir de seguida.