Reculls‎ > ‎

CreEl Berguedà promourà el cultiu de la tòfona negra

Article publicat a LaVanguardia.com 30.01.14

CreEl Berguedà promourà el cultiu de la tòfona negra per dinamitzar l'economia local

 La Diputació de Barcelona i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya presenten una campanya per fomentar un producte agroalimentari molt cotitzat

 Igualment, la tòfona va acompanyada de "beneficis induïts" com el turisme, la gastronomia, o el desenvolupament d'empreses de transformació del producte. "En el mercat mundial de la tòfona, la demanda és deu vegades superior a l'oferta. Si plantéssim durant anys, no abastiríem tot el mercat", ha sentenciat Boglio.


El president de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona, Ferran Civil, ha recordat que la comarca del Berguedà va quedar "molt depauperada" arran dels incendis de 1994 i que el cultiu de la tòfona és una activitat que pot dinamitzar econòmicament la zona, juntament amb les activitats turístiques i de restauració que poden girar al voltant d'aquest producte.

Els arbres inoculats amb tòfona creixen molt bé en terrenys que han patit incendis i on és difícil que creixin altres cultius com el blat o la civada. "És un fruit excels que es pot treure d'un terreny que no serveix per res més", ha apuntat Civil, que ha remarcat que la Diputació considera "molt interessant" que es pugui fer una prova pilot amb el cultiu de la tòfona al Berguedà.

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya porta 15 anys donant suport al cultiu de la tòfona al país i actualment ha reunit els coneixement tècnics suficients per assegurar que l'èxit del cultiu sigui "màxim", segons Boglio. Les terres del Berguedà, pel seu sòl calcari, l'alçada del territori, i haver patit incendis o cultius previs, és una comarca "idònia" pel cultiu d'aquest tipus de fong.

Un producte cotitzat

Actualment, es concedeixen 3.000 permisos de recollida de tòfona salvatge anualment i hi ha entre 500 i 600 hectàrees dedicades al cultiu de la tòfona a Catalunya. A partir d'una inversió de 6.000 euros per metre quadrat i un temps d'espera d'entre set i deu anys, l'agricultor pot començar a produir tòfones, que es cotitzen al mercat a un preu que volta els 500 euros el quilo.

El projecte 'El cultiu de la tòfona negra com a eina de desenvolupament de l'activitat econòmica rural' s'ha iniciat enguany en una plantació de demostració a la finca 'La Rovira', de Sagàs (el Berguedà). Així mateix, els impulsors de la campanya han cridat els agricultors interessats a participar en la VI Fira de la tòfona del Berguedà.

Un cop finalitzada la presentació del projecte a l'Escola Industrial de Barcelona, el cuiner berguedà, Oriol Rovira, amb una estrella Michelin i que està al front del restaurant Els Casals (Sagàs), ha explicat la singularitat de la tòfona negra i les seves característiques. Rovira ha cuinat un arròs blanc amb tòfona negra, que han pogut assaborir els assistents, juntament amb vins negres catalans.