Reculls‎ > ‎

Creix la producció de tòfona negra a Catalunya,

publicat a La Vanguardia.com 30.01.14

Creix la producció de tòfona negra a Catalunya, però en disminueix la qualitat per la manca de pluges durant la tardor  

El preu oscil·la entre els 150 i els 350 euros el quilogram 

La temporada de tòfona, que es va iniciar el 15 de novembre i finalitzarà el 15 de març, està sent força "irregular", segons els tofonaires. Un d'ells, Pere Muxí, ha explicat a l'ACN que "tot i que aquest any s'ha trobat molta més tòfona, les altes temperatures i la manca de pluges durant la tardor n'ha rebaixat la qualitat". Això s'ha vist traduït en uns preus més baixos, que enguany han oscil·lat entre els 150 i els 350 euros". 

Tanmateix, Muxí ha assegurat que aquesta davallada del preu no ha servit per potenciar el producte en el mercat català ja que, segons ell, per tal de fer créixer el consum de tòfona a Catalunya cal augmentar la producció de qualitat. "No podem potenciar un producte quan no és bo", ha afegit. 

Creix la tòfona de cultiu a Catalunya 

Al contrari del que passa a la resta de l'Estat, la majoria de tòfona que es cull a Catalunya encara és silvestre. Tot i això, els darrers anys han augmentat considerablement el nombre d'hectàrees de camps de cultiu dedicats a aquest fong i es calcula que un 10% del total de producció ja prové de plantacions. Segons Oliach, la tòfona de cultiu sol tenir molt bona qualitat perquè permet gestionar el sòl i se li pot donar suport amb un sistema de reg. A més, Oliach defensa la tòfona de cultiu perquè "permet estabilitzar la producció". Segons Muxí, en la tòfona silvestre hi ha molts paràmetres que no es poden controlar com la climatologia, el porc senglar o els furtius. 

Actualment a Catalunya hi ha plantades unes 500 hectàrees de tòfona. A la majoria d'elles encara li queden uns anys per ser productives, però segons ha explicat Oliach ja s'estan traient les primeres tòfones de cultiu a les zones de la Noguera, el Montsec i l'Alt Urgell, entre d'altres. Les plantacions de tòfona s'haurien de fer en parcel·les agrícoles de mitja muntanya (de 500 fins als 1.600 metres d'alçada) i que siguin terrenys que drenin bé, que no siguin massa argilosos. Aquests terrenys s'han de llaurar i cuidar durant 5 o 6 anys per començar a treure els primers fruits. Tot i això, Oliach ha assegurat que les parcel·les que han instal·lat un sistema de reg han començat a tenir els primers fruits només al cap de quatre anys. 

La crisi fa disminuir el consum als restaurants catalans 

El 90% de la tòfona que es recull a Catalunya s'exporta a l'estranger, sobretot a França i Itàlia. A nivell nacional, Oliach destaca que la crisi econòmica "ens ha afectat" i els restaurants n'han disminuït el consum. Segons el responsable de l'àrea de defensa del bosc del CTFC, per augmentar el consum de tòfona a Catalunya cal augmentar-ne el cultiu per garantir una producció estable i de qualitat. A més, Oliach també ha ressaltat que és "molt important" que les escoles d'hostaleria ensenyin "com tocar la tòfona a la cuina" perquè "la gent que comença en aquest negoci conegui la tòfona des d'un principi". Per Oliach, "tenim la idea que és un producte molt d'elit però és molt senzill a la cuina". "Si el sabem cuinar el podem donar a conèixer amb més facilitat", ha expressat.